Årsmøteforedrag 2020 (digitalt)

Årsmøteforedraget for 2020 er "Var byllepest årsaken til sammenbruddet av den mykenske sivilisasjonen?" og holder av professor emeritus Lars Walløe. Foredraget begynner etter at selve årsmøtet er avsluttet, lørdag 21. november, ca. kl. 16.15. På grunn av koronasituasjonen holdes årsmøtet og foredraget digitalt. Lenke til videoplattformen Zoom, der foredraget sendes, er sendt ut i innkallingen til årsmøtet.

 

Athenæum, venneforeningen til Det norske institutt i Athen

Athenæum er venneforeningen til Det norske institutt i Athen. Om foreningen og om årsmøtet nå 23. mars. Foredragene på årsmøtet er åpne for alle som har lyst til å høre!

 

NKFs reisestipend

Studenter og lærere kan søke reisestipend for å være  med på NKFs ekskursjon til Abruzzo i høst, eller reise til årets Euroclassica-konferanse.

 

NKFs årsmøte 2019: ENDRET TIDSPUNKT

Tidspunktet for NKFs årsmøte 2019 i Stavanger lørdag 16. november er endret: NYTT TIDSPUNKT er 13-15. Årsmøtet starter altså klokken 13. Sted for årsmøtet er som før: Arkeologisk museum (Peder Klows gate 30A). Middagen finner sted etter årsmøtet kl. 15.30. Er du interessert i å være med på middagen, må du ta kontakt med Eirik Welo på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  eller telefon 4104 2946. 

Årsmøteforedrag ved Vibeke Roggen (førsteamanuensis i latin, Universitetet i Oslo): "Tormod Torfæus: Den lærde historieskriveren på Karmøy"

Av kong Frederik 3 fikk islendingen Tormod Torfaeus (1636-1719) i oppdrag å skrive en Norgeshistorie på latin; kongen ville smykke seg med kontrollen over et rike med så stolt historie. Arbeidet foregikk på gården Stangeland på Karmøy. Det tok nesten 30 års arbeid før Historia rerum Norwegicarum ble trykt i København i 1711, i fire svære bind, 2000 sider. Senere historikere har kritisert Torfæus for å være ukritisk til sagaenes beretninger. Hvilket hold er det i kritikken?

 

Temanummer om Athen

UiOs idehistoriske tidsskrift ARR lanserer temanummer om Athen, i Universitets Gamle Festsal 8. mai. Se invitasjon for mer informasjon.

 

Vårseminaret er lørdag 4. mai!

Årets vårseminar finner sted lørdag 4. mai og tar for seg Vigelands forhold til det klassiske. Se invitasjon for mer informasjon.

 

Forbundets vinterfest 2. mars!

Vinterfesten vår er i år 2. mars og på samme sted vi har hatt trivelige fester før, restaurant Kaktus, Lilleakerveien 23. Påmelding innen 25. februar!

 

Konstantinopeluniversitetet: Enheduanna 23. januar

Konstantinopeluniversitetet åpner 2019 med å ta for seg den kvinnelige dikteren Enheduanna, som levde i Mesopotamia ca. år 2300 fvt.

Arrangementet finner sted på Nasjonalbiblioteket onsdag 23. januar 18-20. Mer informasjon finner du i vedlagte invitasjon.

 


Boklansering med Donna Zuckerberg på Kulturhistorisk museum 23. mai 2019!

https://www.khm.uio.no/besok-oss/historisk-museum/arrangementer/andre-arrangementer/2019/boklansering-donna-zuckerberg.html

Arrangementet er gratis.

 

 

Det norske instituttet i Athen er i fare. Vær med å støtte!

En storstilet aksjon pågår for å redde Athen-institutttet. Underskriftskampanjen finnes her: https://www.petitions24.com/save_the_norwegian_institute_at_athens?a=2. Der er det også mer informasjon, i form av et oppropsbrev. Det finnes også en Facebook-side: http://www.facebook.com/SaveNiA/.

 

Årsmøte 2018

Lørdag 10.11 er det duket for årsmøte i Norsk klassisk forbund! Marina Prusac Lindhagen, førsteamauensis ved Kulturhistorisk museum, holder årsmøteforedraget: "Romersk matkultur". Årsmøtet finner sted i Georg Morgenstiernes hus på Blindern. Vi sees!

Info om foredraget. Innkalling til årsmøte 2018. 

 

PlatonPlatina: 19. oktober på Scenehuset

Forestillingen tar utgangspunkt i Platons dialog, Hippias minor, som utforskes gjennom to platinablonde aktørers erfaringer. Se nærmere presentasjon.

 

Klassisk forum: dobbeltnummer rett rundt hjørnet

Det siste 2017-nummeret av Klassisk forum er dessverre blitt forsinket. Det kommer nå til gjengjeld sammen med det første i 2018, altså dobbeltnummer. Vi regner med utsendelse i løpet av april.

 

Euroclassica

NKF er medlem i Euroclassica, en sammenslutning av forbund av lærere i klassiske fag i europeiske land. Se hjemmesiden: https://www.edugroup.at/praxis/portale/euroclassica.html, og invitasjon til årets konferanse i Oxford i august.

 

NKS høsttur: reisemål endret

NKFS neste ekskursjon skulle først til Sicilia, men målet er flyttet litt lenger nord i Italia, til Napoli-regionen, fortsatt med Rasmus Brandt som guide. Informasjon om dette er sendt ut med epost.

 

Konstantinopel-universitetet våren 2018

Konstantinopel-universitetet arrangerer foredrag og debattmøter om antikken på Nasjnalbiblioteket i Oslo: Se deres nettsted for program!

 

Vinterfest!

Hold av 3. mars for NKFs vinterfest! Det foregår på trivelige og tradisjonsrike restaurant Kaktus i Oslo og på menyen er blant annet prosecco, lam og potet, og ikke minst festforedrag! Se her for informasjon og påmelding.

 

Årsmøte 2017

Årsmøte i Norsk klassisk forbund er lørdag 21. oktober i Bergen. Etter forhandlingene holder Synnøve Midtbø Myking (Universitetet i Bergen) foredrag om «Den latinske arven i Noreg: mellomalderfragment i Riksarkivet» og det blir en uformell middag på restaurant. Vi håper mange medlemmer vil komme! Dagsorden og info om påmelding mm. her.

 

"Enda mer antikk, takk"! Nye Kanon-oversettelser og Vinduet-nummer om romerske keisere

I Gyldendalhuset i Oslo, onsdag 21. juni kl. 18, lanseres tre nye oversettelser i Kanon-serien: Alkaios-fragmenter, Terents' Evnukken, og Polybs historie om Romas vei til verdensherredømme, samt Vinduets temanummer om romerske keisere! På programmet: foredrag ved Thea Selliaas Thorsen om Alkaios, Inger Merete Hobbelstad om spor av antikken i Shakespeares drama, Knut Ødegård om Polyb og romersk historieskriving, Amund Børdahl om keiser Hadrians dikt om sin sjel: Animula blandula. Og oversetterne Bente Lassen, Iris Aasen Brecke og Ulvhild Anastasia Namtvedt Fauskanger forteller om sitt arbeide med de tre tekstene som lanseres. Arrangementet er åpent for publikum!

 

Seminar in Late Antique and Early Medieval Culture

Åpne gjesteforelesninger knyttet til seminarserien Seminar in Late Antique and Early Medieval Culture: http://www.hf.uio.no/iakh/english/research/projects/graphicacy/events/seminar-series-2017/

 

NKFs vårseminar!

Vårseminaret nærmer seg: lørdag 1. april klokka 13, på Blindern. Tema: Den historiske romanen (og antikken). Se invitasjon, med mulighet for påmelding til hyggelig samvær på restaurant!

 

Mathildes antikk-blogg

Mathilde Skoie som er professor i latin ved Universitetet i Oslo har en nystartet antikkblogg der hun skriver om forskjellige emner, ikke minst antikkresepsjon som er et av hennes forskningsfelter.

 

Konstantinopel-universitetet

Konstantinopel-universitetet arrangerer foredragskvelder i Oslo om norsk forskning om antikken og middelalderen i Middelhavsområdet, neste gang om Religion og vold den 16. mars. Se program på deres nettside: http://konstantinopel.no/.

 

Foredrag om etruskiske emosjoner

Fedagsseminar med Rasmus Brandt, professor emeritus IAKH: «Emosjoner i et liminalt rom: om bruk av blod, dans, erotikk og latter i etruskiske begravelsesritualer».

3. februar. Mer info her.

 

 

NKFs vinterfest

NKS vinterfest er lørdag 4. mars! Invitasjon er sendt i posten og kan også ses her.

 

Seminar om oversettelser av antikk litteratur

Forbundet arrangerer seminar om oversettelser av antikk litteratur med opplesninger, foredrag om Homer-oversettelser og bokbad om Aristofanes og gresk drama.


Tid: Lørdag 3. desember 12-15.30

Sted: Litteraturhuset, Wergelandssalen

Last ned programmet (PDF) her!

Ta en pause i julehandelen og bli med! Alle antikk- og litteraturinteresserte er hjertelig velkommen!

 

 

Nytt lesestoff fra Klassisk Forum

Under fanen Klassisk Forum har vi nå lagt ut to nye tekster, begge fra årets første utgave. Silvio Bär gir i sin artikkel "'Oh Brother, Where Art Thou?' Et nyoppdaget Sapfo-dikt og fragmenteringen av antikken" en spennende lesning av et "nytt" dikt av Sapfo, mens Knut S. Vikør i "Om å lese gjennom farga brilleglass" gir et tilsvar til Alexandra Irene Larsens kritikk av hans bok Ei verd bygd på islam, som ble publisert i Klassisk Forum 2014:1 og også ligger ute her på nettsiden vår.

 

Se også tidligere arrangementer.

Vi må dessverre melde at Klassisk Forums nyeste nummer (2017:2) er forsinket. Bladet er i sluttfasen av produksjonsprosessen, og vi håper å kunne sende det ut i løpet av kort tid.